Dick Motz - House Addition
Home PageGardiningMy RailroadMotz Family TreeTravel page
si

The AdditionNew DeckMedia roomProjects in 2006Projects in 2007Projects in 2008
Bedroom ProjectProjects in 2009Projects in 2010Projects in 2012Projects in 20132014

Addition To The House Project

Late in 1999 my wife and I decided to downsize our home in preparation for retirement. We found a
one floor plan that needed "fixing up". This is the type of house we usually purchased because I enjoy
doing the "fixing". This one is situated in a wonderful location with a view of Puget Sound and the Olympic Mountains in the distance. We very often sight eagles in the trees along the water.
It was not landscaped at all and had several hills that made mowing grass very difficult.

The living area is on the North and the sun shines through the French doors and floods the living room with very
bright light in the late afternoon till sunset, which somtimes is amazing. The problem here is that it prevented
watching the TV as the only place for it was in the living room. It also had a problem with trees that were too
close to it as they were causing the roof to need replacing every couple of years. This was determined to be the
first thing that had to be changed. During the removal of five trees and there stumps, we also had a rock retaining
wall constructed to provide a flat area to build on. (See criteria for new addition below)

The next thing that had to be done was to build a deck on the view side of the house (also see landscaping) as it had none to speak of. The fill area inside
the new rock wall will need to settle and I will need a place to set and relax after a hard day of construction.

The main project..."The Addition"....Criteria for what to build:

  1. The house has the living area on the view side which faces North.
  2. The west side of the house was a 45 degree hill that could not be used for anything useful.
  3. The view from the living room is partially blocked by the house North of us.
  4. Require a place for the TV that is not affected by the sun.
  5. Require a room for enjoying the view.
  6. Kitchen is too small.
  7. Dining room is too small.
  8. I need a place to work inside out of the rain (remember this is our retirement home).

Conclusion: add on to the west side of the house. Build a new larger kitchen, new larger dinning room, add a view room, use old kitchen as a theater room,
use old dining room as a refreshment center/bar, and add a workshop to the garage.

C
O
N
C
R
E
T
E
Some excavation had to take place and the footers were all dug (by hand). Concrete was pored in preparation for the first wood.
F
L
O
O
R

More dirt has to be moved (had help here from Mike and Randy, 2 friends I worked with at Boeing). First nails are hammered in...Yaaaa!! Flooring is installed.
W
A
L
L
S
Wall framing is next along with the sheeting. The walls for the shop are also started. First construction in this area..
T
R
U
S
S
E
S

Now the hard part..the roof trusses and sheeting! Called Randy and Larry for help. Could not have done it with out them. Great view from up there!!!
S
H
I
N
G
L
E
S
Decided to subcontract the installation of the roof shingles. Now we are under cover and ready for the rain as winter is approaching.
S
I
D
I
N
G
Special order windows arrive and are installed. Siding also can now be applied. We are ready for painting.
P
L W
U W
M I
B R
I E
N I
G N
. G
&
Plumbing must be moved and what seemed like miles of electrical cable must be installed before insulation and sheet rock can be installed.
. C
K A
I B
T I
C N
H E
E T
N S
Plasterboard is installed and painting is done in the kitchen. The cabinet and counter top work is started.
K D
I E
T T
C A
H I
E L
N S
Some cabinets were not available and had to be made (corner cabinet for TV, book case, and the sofit over the sink area for the built in lights).
.
V
I P
E A
W I
. N
R T
O I
O N
M G
We decided to paint the view/dining room a dark red which was very elegant. It required a primer coat looked as if I were painting with Pepto-Bismol. The painting was finished in the evening and looked great till the next day and we saw it in bright sunlight. We then decided to go with light green.
. W
V I
I N
E D
W O
. W
R
O S
O E
M A
. T
As you can see above, the large bow window was a natural for a window seat. I used kitchen cabinets under it for storage and a place to but stereo equipment. Speakers were enclosed at each end. Bookcases were custom built and added to each side of the window.
V
I
E
W

R
O
O
M

And here is the view/dining room after furniture and other decorating touches are added. (As it looks today) Click for larger image
Click for large imageClick for large image
Click for larger image

K
I
T
C
H
E
N
Here is the kitchen as it appears today.
T
V

R
O
O
M
The old kitchen was transformed into the theater room complete with surround sound. Remember that red paint we were going to use in the view/dining room?? Well it did not go to waste as you can see. The room is decorated in an Egyptian theme
B
A
R
The old dining room has become the new bar. Counter surface was made with beer labels from around the world and clear cast.
W
O F
R I
K N
. I
S S
H H
O E
P D
The workshop is a multifunction area for all types of fun stuff (for me): Darts, PC & Xbox game station, and where the model railroad is located.
F
I F
N O
I R
S
H N
E O
D W
And here is an overall shot of the finished (for now) project. Took this shot on 4-6-2006. Remember how it started (inset upper right).
I am currently adding a deck to the front right side of the house to balance the look of the shop.
It is a major project so I have given it a seprate page for all the details (new deck project).

Project Complete